Buddha verlichting is het ultieme doel van Boeddhisme, het is de staat van vervulling en bevrijding van lijden en verduistering. Het bereiken van verlichting vereist een diep begrip van de aard van de werkelijkheid en het menselijk lijden, evenals de ontwikkeling van wijsheid en compassie door middel van spirituele beoefening. Verlichting is het eindresultaat van een pad van persoonlijke groei en verandering, en wordt gezien als de volmaakte vrijheid en vervulling.

Oorsprong boeddha verlichting

De oorsprong van Boeddha’s verlichting ligt in de religie van het Boeddhisme en is gebaseerd op het verhaal van Prince Siddhartha Gautama, die later bekend zou worden als Boeddha. Volgens de overlevering werd hij ongeveer 2500 jaar geleden geboren in India en leefde hij als prins in luxe. Nadat hij voor het eerst in aanraking kwam met ouderdom, ziekte en de dood, besloot hij zijn comfortabele leven op te geven op zoek naar een oplossing voor het menselijke lijden. Na vele jaren van zoektocht bereikte hij uiteindelijk verlichting onder een boom en werd hij Boeddha, wat “degene die ontwaakt is” betekent.
 
Boeddha onderwees vervolgens wat hij had geleerd aan anderen en legde zo de grondslagen van het Boeddhisme. Zijn verlichting wordt gezien als het ultieme doel van het Boeddhisme en wordt beschouwd als de staat van bevrijding van lijden en versterving.